Pacientul meu, Sigmund Freud
mis à jour le dimanche 14 fÈvrier, 2010 11:43

 

Traduction en roumain par Nicolae Constantinescu
chez


Viena, 1908, Isaac Rabinovici, student la medicina, il intalneste pe Sigmund Freud. Marele profesor, deja celebru, se ataseaza de acest Candide si ii vorbeste fara retineri: iubiri, aversiuni, gelozii — confidente pe care Isaac le consemneaza intr-un jurnal. Zi de zi, tanarul povesteste faptele maestrului, dar si viata Vienei. Si dezvaluie tot ceea ce nu s-a spus despre psihanaliza, despre viata privata a lui Freud, despre excesele si nebuniile unei revolutii din acel secol. Intr-o zi de decembrie a anului 2003, acest document, caruia nimeni nu-i banuia existenta, cade în mainile unui cercetator expatriat. Dar cu cat cititorul patrunde mai profund in viata acestui necunoscut ivit din trecut, cu atât se inmultesc necazurile care cad pe capul lui, ca si cum documentul ajuns la el dintr-o intamplare ar fi fost legat de un blestem. Imbinand trecutul cu prezentul, adevarul cu fictiunea, Tobie Nathan a reusit un roman de o libertate si indrazneala uluitoare.
 

Tobie Nathan

Tobie Nathan

Tobie Nathan (nascut in 1948), este unul dintre reprezentantii de seama ai etnopsihiatriei (disciplina medicala care se ocupa cu studiul bolilor mintale în raport cu faptele sociale proprii culturilor primitive s¸i societašt¸ilor industriale) in Franta.

Doctor in psihologie, dar si in litere si stiinte umaniste, Tobie Nathan este profesor de psihologie clinica si patologica la Universitatea Paris VIII.

Lucrarile sale au dat nasteri la dezbateri si controverse aprinse in Franta, viziunea sa asupra asupra psihoterapiei nefiind acceptata de anumiti psihanalisti, tributari ideilor despre sugestie, vehiculate in opera lui Sigmund Freud.

Contributia sa la “Cartea neagra a psihanalizei” a dat nastere de asemenea la noi polemici, desi autorul a negat ipoteza ca textele sale ar avea un caracter polemic.

Lucrarile sale se bucura de o larga apreciere dincolo de granitele Frantei: in Italia au fost traduse multe dintre scrierile sale, la fel si in Canada, Elvetia si Belgia, unde observatiile sale au fost experimentate cu succes in anumite clinici particulare de psihiatrie.

Pe langa activitatea stiintifica, Tobie Nathan este preocupat si de activitatea literara, mai multe romane ale sale fiind publicate incepand cu anul 1993.

Cel mai recent roman al sau, “Pacientul meu Sigmund Freud” , a intrunit aprecieri pozitive atat din partea publicului cat si din partea criticii de specialitate. Bazat pe fapte reale din viata “parintelui” psihanalizei, romanul propune o alta fata a lui Sigmund Freud: in locul clinicianului care inregistreaza si analizeaza evolutia pacientilor sai, il avem pe Freud in ipostaza unui pacient, a unui om obisnuit, cu slabiciunile si temerile sale.

   

 

Opinia

Opinia cumparatorilor numar comentarii:


Daniela Galvan • Bucuresti • 08/10/2007 •

O carte ce merita toata atentia. Mi-a placut foarte mult sa citesc amanunte noi din viata lui Freud.

Cristian Popa • Craiova • 02/10/2007 •

Tobie Nathan a reus¸it o adevašrataš capodoperaš pe care nu o mai las¸i din mânaš pâna la ultima paginaš. Un roman frumos care ne povestes¸te viat¸a lui Freud, nas¸terea psihanalizei, intrigile, conflictele, dar s¸i cafenelele vieneze, efervescent¸a intelectualaš s¸i artisticaš a epocii, libertatea sexualaš s¸i revolut¸ia care se pregaštea. De citit neapašrat
laura figescu • Biucuresti • 27/09/2007 •

Când am deschis aceastaš carte, am pornit într-o aventuraš în douaš lumi: Viena 1908, Bujumbura (Burundi) 2003. Am aflat adevašruri despre istoria psihanalizei s¸i despre realitatea viet¸ii din Africa. Un mare roman — un roman cu multe chei s¸i multe compartimente, cum rar se mai scrie astašzi. Genial!

alina • bucuresti • 25/09/2007 •

Acest roman seamašnaš cu o saga de geniu, stilul e atractiv s¸i curge frumos. Dar mai are un atu care face din el o adevašrataš capodoperaš: cont¸ine idei surprinzaštoare, informat¸ii despre o epocaš, despre Freud, Viena, psihanalizaš pe care nu e cu putint¸aš saš le mai uit¸i!

 
Julya. Simply me
Pacientul meu Sigmund Freud

Tobie Nathan a realizat un roman superb. Incursiunea din prezentul 2003 (Burundi) in trecutul 1908-1939 din Viena si Primul razboi mondial, formeaza o poveste captivanta pe care o savurezi si astepti cu nerabdare sa vezi ce se mai intampla.
Exprimarea subtila a urii si a neacceptarii evreilor, incercarea acestora de a-si gasi un loc al lor, obiceiurile si traditiile acestora te determina, parca, sa coalizezi cu ei, sa-i admiri pentru putera lor de a supravietui.

Odata cartea terminata, ramai cu o amintire frumoasa, simti ca ai facut parte din lumea lor si iti doresti sa o mai citesti inca o data pentru a (re)gasi frumusetea, simplitatea si micile bucurii si escapade ale lumii linistite de dinainte de ravagiile razboiului.
Ramai cu o intrebare: toate acestea au fost adevarate? Daca da, atunci adevarul doare, iar daca nu, povestea este extraordinara.
 
Psihogen.ro

COSTIN PATRASCU

23.08.2007

Pacientul meu Sigmund Freud" - note de lectura

Daca intr-un post anterior am facut cateva speculatii visavis de motivatia lui Tobie Nathan de a scrie acest roman, avansand cu lectura mi-am zis ca n-ar fi rau sa imi notez totusi si cateva idei care ar putea crea o imagine mai detaliata a continutului romanului. Asadar...

Sunt destul de transparente multe din criticile aduse psihanalizei. Astfel, de exemplu, i s-a reprosat psihanalizei pretentia de universalitate, plecand de la speculatiile unui singur om, imersat in cultura vieneza a veacului XIX. Nu cumva Freud a exagerat atunci cand a atribuit propriilor conceptii si idei un caracter de universalitate? Ideea o regasim, in cheie ironica, in jurnalul Dr. Rabinovici: „Omul acesta este cu adevarat suprinzator! Sa fie un semn al geniului faptul ca imprima lumii propria psihologie? Ideile care ii trec prin minte la un moment dat sunt destinate sa capete consistenta, sa devina adevaruri. Le experimenteaza mai intai in familie, apoi le impartaseste celor apropiati, elevilor. Si dupa ce le-a slefuit indeajuns, le prezinta unui public mai larg. Dar atunci, lucrurile se schimba. Nu mai sunt opinii sau ipoteze; au devenit aproape principii. Cei care nu il urmeaza imediat isi ascund realitatea. Isi ascund lor insisi adevarul din cauza unor probleme psihice sau, si mai rau, sunt animati de intentii rauvoitoare?” Ultima intrebare face aluzie la rigiditatea cu care Freud tinea la parerile sale, neadmitand nici pareri contrare, nici critici, parand a fi convins ca este singurul detinator al adevarului. In acest context, cei de alta parere erau catalogati drept „rezistenti” la psihanaliza, erau suspectati de boli psihice sau de intentii necurate. Altminteri, de ce nu ar accepta adevarul universal si absolut al lui Freud?

Avea oare Freud chiar atat de multa incredere in veridictatea teoriile sale sau mai degraba era un om care stia sa-si vanda ideile, urmarindu-si scopurile? „Visul meu, mi-a marturisit el, e ca oricine – un birjar, un anticar, un cersetor, oricine – sa-si spuna, vazandu-ma: iata omul cel mai inteligent din Viena.”

Nu numai Freud este prezentat caricatural, ci si Jung, pe care il ghicim sub numele de Carl Gustav Alt. In timpul sedintelor sale de psihanaliza cu unul dintre faimosii nebuni ai Vienei, Dr. Alt pare preocupat pana la obsesie nu de vorbele pacientului, ci de una dintre asistente, pe care o pomeneste frecvent, intrerupandu-si pacientul. Acesta isi incurajeaza de fiecare data psihanalistul sa treaca la fapte, sa-si exprime sexualitatea inhibitata si, dupa ce il va suprinde intr-o zi in plina activitate sexuala cu asistenta, va conchide ca el este cel care l-a psihanalizat pe Carl Gustav Alt. Unui alt pacient aflat in psihanaliza pentru dependenta de cocaina, Hanna, Dr. Alt ii spune, pornind de la un vis al acesteia, ca intr-o viata anterioara a fost o vestala romana sau greaca. „Greaca, mai bine greaca!” pare a se hotari in cele din urma doctorul Alt. Freud, auzind interpretarea tanarului sau coleg, o va ridiculiza fatis, exprimandu-si mahnirea pentru deraierea teoretica si mintala a protejatului sau. De altfel, Freud nu are incredere in fantasmagoriile doctorului Alt, dar nu isi poate permite sa il indeparteze din grupul sau din motive care tin de strategia promovarii miscarii psihanalitice: „Asadar, aceasta era ingrijorarea lui Freud: se temea sa nu-si piarda singurul goy [ne-evreu] din grup, garantia lui in fata lumii.”

Nu numai omul, dar si teoriile sale sunt tinta numeroaselor ironii din aceasta carte: paranoia pare a fi o organizare defensiva impotriva homosexualitatii, iar homosexualitatea ar fi un mod de aparare impotriva gandurilor delirante de persecutie, ar fi explicat Freud la primul Congres International de Psihanaliza, din 1911. In alt context, unul dintre personaje nu se dumireste deloc cu privire la sublimarea sexualitatii, vazand in jurul sau atatia artisti interesati de sex, ceea ce il face sa se intrebe retoric „Cum pot ei sa vorbeasca de sublimarea sexualitatii! Sublimul este insublimabil!”

Sa fim bine intelesi, ironiile nu sunt gratuite, ele fac trimiteri la date istorice, la idei care exista cu adevarat in opera lui Freud, la conflicte sau stari de fapt despre care daca nu s-a scris, cel putin s-a vorbit la vremea respectiva – nu uitati ca Tobie Nathan este nu numai un foarte bun cunoscator al psihanalizei ci si al istoriei psihanalizei, o adevarat enciclopedia embulanta in materie de psihanaliza, cum l-a prezentat Irena Talaban. De aceea, cele mai fine ironii sunt si cele mai putin sesizabile, ele fiind in fapt accesibile doar celor familiarizati cu principiile, conceptele si tehnica psihanalitica.

Unul dintre personaje, Hanna, devine pacienta lui Freud, dupa ce acesta ii da permisiunea intretinerii unei relatii amoroase cu Carl Gustav Alt. Pasiunea dintre cei doi aparuse in timpul unei psihanalize, in focul unui „transfer” consumat rapid si fara retineri din partea doctorului-psihanalist. Treptat, Hanna devine informatorul lui Freud cu privire la activitatea doctorului Alt, comparata de Dr. Rabinovici cu un agent al Ohranei, politia secreta a tarului: „Ce economie de mijloace si eforturi! In cazul psihanalizei, nu e nevoie sa interoghezi informatorii, nici macar sa-i platesti – ei insista sa vorbeasca si chiar sa te plateasca pentru asta!”

Dincolo de exemplele concrete, de ironiile punctuale, de criticile mai mult sau mai putin mascate aduse lui Freud sau Jung, se simte in romanul lui Nathan un amestec ciudat de zeflemea si simpatie pentru grupul acela pestrit de visatori, fantezisti intelectuali si nonconformisti ai sfarsitului de veac XIX care au fondat miscarea psihanalitica. De parca mesajul autorului ar fi „iubiti-i, simpatizati-i cel putin, pe acesti nebuni frumosi dar, pentru Dumnezeu!, nu-i luati in serios. Ati cadea in capcana lor – care nici macar nu va este intinsa voua, ei nedorind decat sa pacaleasca efemerul, lipsa de sens, singuratatea si moartea cu fanteziile lor. Si sa castige si ceva glorie si bani pe deasupra.”

 
Clubul de carte – Pacientul meu Sigmund Freud

May 6th, 2008

Când afli caš autorul cašrt¸ii – Tobie Nathan – nu este doar un scriitor pasionat de psihanalizaš, ci s¸i cel mai de seamaš reprezentant al etnopsihiatriei, încetezi saš mai prives¸ti cartea ca fiind rezultatul unei imaginat¸ii debordante s¸i încerci saš gašses¸ti sensurile ascunse în spatele randurilor.

S¸i prima întrebare care ne vine în minte este urmaštoarea:
De ce un specialist ar aduce în discut¸ie posibilitatea existent¸ei unui document despre viat¸a privataš a lui Freud?

Dupaš cum aflašm încaš de la începutul romanului, alte astfel de documente sunt încadrate ca periclitând sigurant¸a statului (?!) s¸i nu vor fi accesibile decât dupaš 2113. Întrebarea este fireascaš s¸i aproape necontrolataš: De ce?

Ce pot ascunde aceste documente? Ce nu se s¸tie despre Freud? Ce mare secret se vrea t¸inut în umbraš?

Existaš secrete care ar claština din temelii (freudiene) psihanaliza? Care, saš nu uitašm, este o afacere foarte înfloritoare, dar mai ales costisitoare!

Trecând dincolo de acest mister cu iz de conspirat¸ie, cartea ne cuceres¸te prin descrierea veridicaš s¸i foarte umanizataš a lui Freud s¸i a discipolilor saši.

Ceea ce atrage cel mai mult la carte este dorint¸a de a îl cunoas¸te pe Freud în intimitate, dincolo de celebrul nume s¸i de important¸a sa istoricaš. Nathan ne dezvašluie un om inteligent (des¸i nu se feres¸te niciodataš saš îi ironizeze geniul), foarte preocupat de modul în care este privit de cei din jurul sašu s¸i ves¸nic atent la impresia care o lasaš altora.

Aceasta atitudine ironicaš fat¸aš de micile manii ale lui Freud îl transformaš pe acesta într-un personaj caricatural sau doar într-un personaj mai real, mai uman?

Tobie Nathan ne invitaš saš tragem cu ochiul s¸i în casa Freud, la viat¸a sa privataš s¸i la pasiunile sale de naturaš sexualaš. Nathan sust¸ine ca fiind realaš bašnuiala caš Freud ar fi avut o relat¸ie cu Minna, cumnata sa, care locuia alašturi de sot¸ii Freud.
Care teorie a bigamiei convinge mai mult:

a) cea avansataš de Hanna: Freud s-a îndrašgostit de la inceput de Minna s¸i a as¸teptat împlinirea a 14 ani (ispašs¸irea pašcatului) pentru a o aduce în casa sa s¸i a putea începe o relat¸ie cu ea?

b) disculparea oferitaš de Freud: fiecare femeie îs¸i are rolul ei – de mamaš sau amantaš?
O provocare o reprezintaš încercarea identificašrii numelor adevašrate din spatele personajelor romanului. Luând în vedere caš Tobie Nathan cunoas¸te foarte bine istoria psihanalizei, este improbabil ca el saš nu fi schit¸at personajele în funct¸ie de realitate. De aceea vaš propun saš încercâm saš identificašm trei dintre personajele romanului: doctorul Alt, Hanna s¸i frumoasa Issabela.

1). Doctorul Alt – prieten s¸i discipol a lui Freud, rašces¸te relat¸iile cu el din cauza unor dispute de naturaš teoreticaš. Este deseori ironizat pentru slašbiciunea sa pentru paciente/asistente s¸i practicaš bigamia.
Toate aceste indicii îl dezvašluie pe C.G. Jung? Alte pašreri?

2) Hanna – pacienta lui Freud s¸i a lui Alt (Jung). Este ea a “doua sot¸ie” a lui Jung – Antonia Wolff? Sau este Anna O. (Bertha Pappenheim) celebrul caz de isterie s¸i de transfer tratat de Freud? Sau Nathan combinaš ambele cazuri într-un singur personaj?

3). Frumoasa Issabela – print¸esa foarte bogataš, tratataš de Freud s¸i cašruia îi lasaš o urias¸aš avere pentru a-s¸i continua cercetašrile. Putem saš o ghicim pe Maria Bonaparte, Print¸esa Greciei s¸i Danemarcei?

 

julya says:

7 May, 2008 at 11:15 am

Nu prea stiam multe despre Freud, Jung, psihanaliza. Stiam cam ce se stie la modul general. Dar Pacientul meu Sigmund Freud m-a facut sa vreau sa aflu mai multe.

Intr-adevar, povestea te prinde de la primele pagini tocmai datorita misterului in care invaluie documentele lui Freud, ceea ce “nu se stie” despre psihanaliza. Iar aruncarea unei priviri asupra vietii unei personalitati atat de importante, coborarea lui printre oamenii obisnuiti, chiar si prin intermediul fictiunii, te fac sa vrei sa afli mai multe despre ceea ce s-a intamplat cu adevarat. Si apoi impletirea firului narativ al caietelor lui Jack Bean cu jurnalul celui care le citeste sporesc putin pofta de citit pentru cei pasionati de aventura:)

Cat despre teoria bigamiei, pentru mine a fost convingatoare cea avansata de Hanna, poate si din cauza faptului ca am prins drag de Freud si chiar nu mi-ar place sa cred ca ne cataloga doar in mame si amante:) In realitate nu stiu care este teoria lui…urmeaza sa ma documentez.

Despre personaje, cu siguranta doctorul Alt este de fapt Jung. Motivul pentru care Tobie Nathan a folosit doar pentru el un alt nume decat cel real, spre deosebire de ceilalti discipoli din jurul lui Freud carora le-a pastrat numele real, ar putea fi acela ca nu este de acord cu ideile lui si ar inclina mai mult catre Freud (o parere).

Hanna ar fi in opinia mea mai degraba Antonia Wolff, insa probabil Nathan a combinat putin cele doua personaje reale; Issabela ar putea fi intr-adevar Maria Bonaparte.

O carte ce m-a incantat, ce m-a facut sa caut noi informatii, cu care nu m-am plictisit nici un moment. Si ce altceva ne-am putea dori din partea cartilor?

Ana-Maria says:

7 May, 2008 at 10:32 pm

Ovidiu – ma bucur ca ti-am trezit interesul

 

7 May, 2008 at 10:43 pm

@julya – mi-ai amintit de un aspect pe care eu l-am neglijat: prezentul.

mie razboiul prezentului mi-a amintit mai mult de coruptia africana decat de interesele celor care doreau sa puna mana pe documente.

dar eu personal, imi simteam lectura intrerupta de aceste episoade ale “prezentului” ai abia asteptam sa ma intorc la povestea lui Freud. sa fi fost singura? …/…